“´k Onthou het wel!” meld je je collega die tijdens de middag of aan de koffie voorstelt om “je nog een herinneringsmailtje te sturen” voor wat ie net vroeg; “of jij dat rapport van vorige maand nog eens kon bezorgen?”. Vervolgens ga je naar toilet waar je je social media bekijkt en nog wat internet, onderweg naar je bureau wordt je nog 2 keer aangesproken en als je op je werkplek arriveert liggen er documenten op je stoel en hangt er een dringende post-it op je scherm. Wat denk je dat er met “dat rapport van vorige maand” gaat gebeuren?
Gatenkaas!
Juist ja; veel kans dat je het vergeet …
“Mij overkomt dat niet!”
Uiteraard niet! Vandaar een flairtestje; neem even een pen en papiertje of tik het op je smartphone (gewoon even plezant meedoen),
Kijk gedurende max. 10 seconden naar onderstaande (scrollen) cijfercombinatie, doe dan je ogen dicht en noteer ze op papier.
15674
Gelukt? Prima! Zelfde oefening (andere cijfers uiteraard)
2845479
Nog steeds gescoord? Prachtig! Mogelijk heeft je fotografisch geheugen je een beetje geholpen? Een laatste keer nu (u gelieve niet te foefelen);
8245298623
Weer juist? Verklap ons je geheim (geheugentraining, gefoefeld of gewoon goed?)!
De kans is echter eerder dat je er dit laatste niet ingeRAMd kreeg;
RAM-geheugen bijsteken?
Net zoals bij een computer heb je een RAM (read access memory) of korte termijn geheugen dat enkele dingen tijdelijk kan onthouden. Het wordt ook wel de post-it ruimte van het brein genoemd. Bij een computer zit het RAM-geheugen op bepaald ogenblik gewoon vol en vertraagt de werking en kan je een extra RAM-geheugen bijsteken. Bij mensen is dit helaas net iets anders;
Miller´s wet van de “losse eindjes”
George Miller, een professor psychologie werkzaam in o.m. Harvard, MIT en Princeton, schreef in 1956 een veel geciteerde paper over je geheugenspan (wat je korte termijngeheugen aankan), “het magische nummer 7 plus of min 2”.
Bleek dat we (voor niet-universiteitsstudenten) zelfs maar een 4 tot 5-tal dingen kort (gedurende een 10 tot 15, max. 60 seconden) onthouden (weet je b.v. nog -zonder op je papiertje te spieken- het eerste flairtestnummer?).
Dan verdwijnen ze “in de ether” (om vaak op onbewaakte plaatsen -soms te laat of soms nooit- terug te verschijnen, bekijk ook Help! Mijn hoofd is een flikkerende kerstboom!
Spijtig genoeg vergeten we dus soms ten onrechte iets wat we hadden willen onthouden.
Ik herinner me zo b.v. m´n broer Eric die -toen we nog thuis woonden- ooit een telefoontje kreeg van een (intussen wijlen) goeie kameraad van me, Peter Verjans. Die belde vanuit het ziekenhuis dat ie -bij het parachutespringen- een felle smak had gemaakt en nu in het hospitaal lag. “Een te diepe indruk had nagelaten” zou ie het later zelf vertellen, de humorist. Dit wist ik pas 3 maand nadat ie terug thuis was. Onzen Eric “was het vergeten” zei ie toen. Dát onthou je dan weer wél je hele leven (emotionele impact gelinked aan je belangrijke waarden) en wordt …
Dat is overigens ook de beste manier om de verjaardag van je vrouw of schoonmoeder te onthouden; één keer vergeten J (graptjen hé dames).
Je (korte termijn) geheugen vergroten?
Uiteraard bestaan hier technieken toe (o.a. het herhalen en opdrammen; herinner je je het spel op de jeugdbeweging “ik ga op reis en neem mee …” of de “Ergängzungsübungen” bij Duits?) en het is zeker belangrijk om je geheugen te blijven gebruiken (wat zei je ook al weer?)!
Toch is het op de werkvloer vaak praktischer een goeie reflex toe te passen; schrijf op!
Betere reflex; schrijf op!
Temeer daar later onderzoek (Michigan University, 2008) uitwees dat het korte termijn geheugen sterk (eerder negatief) beïnvloed wordt door (storende kantoor!)omgeving.
Schrijf dus voortaan op als je het écht niet wil vergeten (zij het voor jezelf, zij het voor een ander) en laat dat mailtje tóch maar sturen …
En … Actie!
- Hoe staat het met jouw gaten in je kaas?
- Hoe voorkom jij dat je vergeet “vóór je vergeet”?
- Hoe ga je voortaan “onthouden”, waar ga je voortaan opschrijven?
Jij als leidinggevende?
- “Vergeet” ook jij wel eens wat je toegezegd hebt?
- Hoe ga je het voorkomen naar de toekomst toe?
- En wie in je team dient hier zeker in begeleid te worden?
- Hoe en wanneer ga je dit concreet aanpakken?
Pssst 1: meer lezen?
Bekijk zeker onderstaande links over geheugen en geheugentraining;
Nederlands
http://www.how-psychology-tests-brain-injury.com/Geheugentraining.html
Engels
http://www.human-memory.net/types_short.html
http://www.simplypsychology.org/short-term-memory.html
http://www-personal.umich.edu/~jjonides/pdf/2008_8.pdf
Pssst 2: meer tips?
Lees ook deze tips m.b.t. hoe praktisch opschrijven!
Lang leve post-its, rechtstreeks in je postvak in!
“Wat je niet wil vergeten” direct naar je inbox?
Pssst 3: een natuurlijk “vergeet-me-nietje”?
Een andere methodiek die je brein heeft om “niet te willen vergeten”, is het Zeigarnik-effect, lees daartoe “Het zwarte gat van … mijn inbox!“.
Nuttig? Wil ook jij je tijd, energie en goesting in de juiste richting zetten?
Neem deel aan een open workshop ‘Time management in Outlook’ of
contacteer me voor een oplossing op jouw maat
(presentatie, in-company training, persoonlijke coaching).
Geef een reactie